Massief houten meubelen hebben een bijzondere en natuurlijke charme. Desalniettemin hebben ze verschillen en specificiteiten volgens hun aard. Sommige zijn sterker dan andere en het lijkt soms moeilijk om te kiezen tussen de soort: dennen, mango of eik? Dit artikel is hier om je te helpen.

Ten eerste moet je de stappen van houttransformatie begrijpen, omdat ze een enorme impact hebben op de houtkwaliteit. De 3 belangrijkste stappen zijn de volgende:
Zagen: er zijn verschillende soorten zagen, afhankelijk van de houtsoort en de dikte van de plakken die je wenst.
Drogen: deze plakken worden natuurlijk of kunstmatig gedroogd om vervorming van het materiaal door water te voorkomen.
Afwerking: het hout kan worden geschuurd, geborsteld, gelakt, geolied, in de was gezet, getint … volgens de wens van de klant.

Houtdichtheid heeft ook invloed op de sterkte en kwaliteit van het hout. Twee metingen maken het mogelijk om de hardheid van een hout te beoordelen: de Monnin-hardheid en de Brinell-hardheid. Elke houtsoort heeft dus zijn specifieke kenmerken. Hier zijn de beschrijvingen van kwaliteiten en gebreken van het meest gebruikte hout in decoratie en habitat:

Berken: met zijn zeer fijne nerf en zijn bijna witte tint is berken ideaal om een ​​eenvoudig en verfijnd decor te creëren. Als het bestand is tegen schokken, kun je het beter nog binnen bewaren om beschadiging te voorkomen.
Teak is een bijzonder sterk exotisch hout, daarom wordt het vaak gebruikt in tuinmeubelen. Het wordt ook gebruikt voor dakbedekkingen vanwege zijn weerstand tegen vocht.

Kies walnoot voor een decor dat tijdbestendig is.

Esdoorn is een van de meest waardevolle en duurzaamste meubelhoutsoorten. Wij gebruiken voornamelijk bergesdoorn of valse plataan.
Eik is een van die veilige waarden. Het is een stevig en bestendig hout, ook als het verouderd en past bij een breed scala aan stijlen. Daarnaast is dit een hout met een goede ondoordringbaarheid en is de levensduur van eiken meubelen vrijwel onbeperkt.

Beuken: de lichtrode kleur geeft een warme tint aan onbehandelde stoelen, tafels of kasten. Beuken is zeer hard en zeer dicht en is een stabiel hout met een lange levensduur.

Palissander, met zijn dieprode kleur, past perfect bij een klassiek en chique houtdecor. Het is echter vrij duur: het is beter om het te reserveren voor meubels of objecten van kleine afmetingen!
Kastanje is ook een zware en resistente soort, maar met een minder uitgesproken tint. Het is zowel bruikbaar voor interieurdecoratie als voor tuinmeubilair.

Grenen: tegelijk elegant en discreet, het is ook zeer betaalbaar en kan gemakkelijk worden geverfd of gepatineerd. Pas echter op: het is een nogal kwetsbaar hout, dat gemakkelijk klauwt.
Mangoboom: nog weinig gebruikt in Europa, de mangoboom heeft de wind in de zeilen! De karakteristieke nerf geeft stijl aan zowel decoratieve objecten als klein meubilair. Groot voordeel: het is ook nog eens een bijzonder ecologische houtsoort. Bovendien wordt dit hout alleen gebruikt als de boom geen vruchten meer kan produceren.

Vurenhout, licht en zacht hout, is niettemin veerkrachtig en elastisch, waardoor het ideaal is voor vloeren die bestand zijn tegen slijtage.

Nu hoef je alleen maar te kiezen en ervoor te zorgen met Hagerty Wood Care!