Hoe tapijt te reinigen : 5 tips die iedereen moet weten

Tapijten kunnen veel stof bevatten en ook nesten van huisstofmijten komen regelmatig voor, een tapijt heeft regelmatig onderhoud nodig om het zo goed als nieuw te houden. Uw tapijt zal uiteindelijk het slachtoffer worden van gemorst voedsel en drank, van ongelukken met voorwerpen of vuil aan de  schoenzolen. Als het onderhoud van uw tapijt voor u vervelender is dan wat dan ook, kom dan onze 5 tips ontdekken om uw tapijt gemakkelijk en efficiënt te reinigen.

Als expert in textiel reinigingsproducten helpt Hagerty u om uw tapijt een tweede leven te geven.

Hoe maak je thuis een tapijt schoon? Onze schone tapijtoplossingen :

Om een tapijt effectief te reinigen, hoeft u alleen maar de juiste reinigingsprocedures te volgen en de juiste aanbevelingen te gebruiken. Als u tapijten en kinderen of huisdieren in huis hebt, moet u weten hoe u tapijten grondig kunt reinigen zonder gebruik te maken van een stoomreiniger.

Schoonmaken met gebruikelijke huishoudelijke producten is inderdaad een goed idee; toch is niets te vergelijken met specifiek voor uw textiel ontwikkelde formules. Lees meer om te weten hoe u tapijten op de beste manier en zonder fouten kunt reinigen.

1 – Gebruik verschillende behandelingen om uw tapijt te reinigen

Scheerschuim kan nuttig zijn

Geloof het of niet, een van de nuttigste reinigers voor algemene tapijtvlekken is scheerschuim. Het verwijdert bijna alle soorten vlekken. Breng de scheerschuim direct op de vlek aan en laat het ongeveer 30 minuten staan. Zodra de scheerschuim is gestold, veegt u het af met een droge witte doek. Spuit het gebied af met een 50/50 mengsel van witte azijn en water en veeg vervolgens de oplossing weg met een doek.

Dit kan nuttig zijn in een extreem noodgeval, als u geen textielreinigingsmiddelen bij de hand hebt. Voor grote oppervlakken zal de scheerschuimtip echter tijdrovend en duurder zijn. Azijn kan een onaangename geur achterlaten en de gewenste resultaten worden niet altijd gehaald.

Bakpoeder en azijn kunnen worden gebruikt voor uw textielverzorging

Azijn is een ingrediënt dat al tientallen jaren in huishoudens wordt gebruikt om te helpen bij het schoonmaken. Het combineren van azijn met ofwel baking soda of club soda en het spuiten van de oplossing bovenop een vlek kan helpen om het volledig te verwijderen. Net als bij het scheerschuim, moet u de oplossing ten minste 15-30 minuten op de vloer laten liggen om het de tijd te geven om in te weken. Het kan zijn dat u de oplossing meer dan eens moet aanbrengen en schrobben om alles te verwijderen.

Azijn heeft veel gebruiksmogelijkheden die vergelijkbaar zijn met baking soda. Het kan worden gebruikt voor het onderhoud van het tapijt. Een van de meest interessante toepassingen is het opzwellen van slechte plekken waar het tapijt versleten plekken en platte vezels heeft. Verdun azijn met een gelijke hoeveelheid water en spuit het op het aangetaste gebied. Zodra het materiaal het mengsel heeft geabsorbeerd, kunt u het met een gewone lepel over de zijkanten van het tapijt schuiven om de vezels los te maken en hun oorspronkelijke textuur te herstellen.

Nogmaals, dit kan een oplossing zijn, maar de sterke en aanhoudende azijngeur is niet aangenaam. Wij raden u aan om azijn te gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag uit kranen, douchen en baden.

2 – Maak uw tapijten wekelijks schoon met stoom

Een van de beste procedures voor het opfleuren van uw tapijten is de heetwaterextractie, algemeen bekend als ‘stoomreiniging’. Er zijn veel goede merken stoomreinigers op de markt. Als u het niet wilt kopen, kunt u het huren bij een plaatselijke winkel.

Terwijl de traditionele stofzuigers goed werken en regelmatig moeten worden gebruikt om vuil te verwijderen dat het tapijt kan beschadigen, kan één keer per week met stoomreiniging veel vuil worden verwijderd dat u niet eens kunt zien.

De stoomreinigingstechniek is goed, maar het eenmalig gebruik van warm water is wellicht niet voldoende om uw textiel grondig te reinigen. We raden daarom aan om een professionele formule te gebruiken die met water wordt gemengd om zuren te elimineren en de kleuren grondig te reinigen en op te frissen.

3 – Verwijder geuren met een spuitbehandeling

Zelfs als u van uw huisdieren houdt, weet u dat ze de neiging hebben om een bepaalde geur achter te laten, vooral als ze de hele dag rusten en op de grond lopen. Als u geen aandacht schenkt aan deze geur, zal deze steeds sterker worden, wat moeilijk te elimineren is.

Soms is alleen het luchten van de kamers niet genoeg. Het is beter om een professionele oplossing te gebruiken om geuren te elimineren.

Verwijder de haren van huisdieren met een pluisjesroller

Heeft u het gevoel dat het niet uitmaakt hoe hard u stofzuigt, er zijn alleen maar kruimels, kruimels en haren die uw stofzuiger niet aankan? Dit is een veel voorkomend probleem wanneer u een lang pooltapijt heeft en zelfs de krachtigste stofzuiger de vezel niet naar een hoger niveau kan reinigen. De oplossing is om een pluisroller te kopen voor het probleemgebied en een beetje elleboogvet aan te brengen totdat alle hardnekkige deeltjes zijn opgevangen. Afhankelijk van het type tapijt mag de totale tijd die aan elk tapijt wordt besteed niet meer dan vijf minuten bedragen.

Deze oplossing neemt veel tijd in beslag en verwijdert het vuil niet in de diepte. Dit is niet optimaal voor het reinigen van het textiel waar u om geeft.

4 – Zuig vaak en bereik alle hoeken

Een stofzuiger is misschien wel het krachtigste gereedschap in uw gereedschapsriem voor tapijtreiniging. Heeft u de veelgemaakte fout gemaakt dat u te snel of te weinig stofzuigt? In een paar dagen tijd hopen stof, haardeeltjes en veel vuil zich op het tapijt op.

Eenmaal per week schoonmaken is een goed idee, maar als je huisdieren hebt die de neiging hebben om te verharen, moet je het misschien twee keer per week schoonmaken. In plaats van snel heen en weer te zuigen, kunt u de accessoires gebruiken die bij de stofzuiger worden geleverd.

Stofzuigen is niet voldoende om uw tapijten grondig te reinigen. Daarom raden wij u aan om uw textiel te reinigen met professionele oplossingen voor het verwijderen van stof, geuren en huismijt, zodat het risico op allergieën tot een minimum wordt beperkt.

5 – Gebruik de exclusieve tapijtreinigerproducten van Hagerty om uw tapijt  te reinigen.

Zoals we hebben gezien, zijn de voorgaande technieken soms ingewikkeld, lang om in werking te treden en zonder zekerheid over het resultaat. Daarom is het veel eenvoudiger en effectiever om professionele Hagerty-producten te gebruiken.

– Ontdek onze tapijtenreiniger voor wasbare textiel

Reinigt en verzorgt tapijten, en wasbare bekleding. Het stelt u in staat om vetvlekken te onderhouden en te verwijderen zonder de stoffen te beschadigen.

De Foam Shampoo verwijdert stof en minimaliseert het risico op allergieën door mijten te vangen en hun allergenen te vernietigen. De verzorging heeft een effectieve werking en veroorzaakt geen vlekken op afwasbare stoffen,  of tapijten. Stoffen worden weer schoon en worden beschermd tegen huisstofmijt.

– Ontdek onze Dry Shampoo poeder

Het reinigt en verzorgt kostbare oosterse tapijten, tapijten van fijne zijde of wol en delicate bekledingen en matrassen. Het stelt u in staat om te onderhouden, om vetvlekken te verwijderen zonder de stoffen te beschadigen.

De Dry Shampoo werkt snel, is efficiënt en beschermt de stoffen die niet nat mogen zijn. Hoe gebruik je het?

1. Stofzuig grondig om eventueel loszittend vuil te verwijderen.
2. Strooi Hagerty Dry Shampoo gelijkmatig over het te behandelen oppervlak.
3. Borstel de Dry Shampoo in met een schone droge borstel of spons.
4. Laat 30 minuten intrekken.
5. Daarna het grondig stofzuigen van het hele oppervlak.

– Ontdek onze SOS vlekkenverwijderaar

Hoe sneller je reageert, hoe sneller je er van af komt ! De SOS Spot Remover dient als een onmiddellijke remedie in geval van vlekken of sporen op stoffen of textiel. De verzorging heeft een effectief resultaat en veroorzaakt geen vlekken en de stoffen en het textiel worden weer schoon.

De SOS Spot Remover formule is ook speciaal ontworpen om een tapijt voor te bereiden op het gebruik van het HAGERTY BLUE H System en 5* Shampoo Concentrate.

– Ontdek de 5* Shampoo Concentraat

Gebruik de Blue H machine, met zijn professionele injectie-extractiesysteem, reinig stof en vuil alleen met 5* Hagerty  Shampoo Concentrate, het verwijdert vlekken en geuren. De exclusieve formule zorgt ervoor dat de vezels en kleuren van kussens, tapijten, bekleding en zelfs uw matras weer opbloeien. Bovendien zuivert en ontgeurt het langdurig!

Kom eens kijken naar de instructievideo over het gebruik.

Bent u op zoek naar meer tapijtreinigingsadvies? Bent u geïnteresseerd in onze producten of wilt u gewoon meer weten over ons? Contact ons en laat ons weten wat we voor u kunnen betekenen. Anders kunt u met een simpele klik uw product online bestellen.